Colles Castelleres

Colles castelleres dels Països Catalans
Sobre els castells i les colles castelleres:
Els castells són una de les manifestacions culturals més genuïnes i singulars d’Europa. L’activitat consisteix en la construcció de torres humanes de fins a nou i deu pisos d’alçada.

Sota el tradicional lema identificatiu «força, equilibri, valor i seny», els castells constitueixen una excel·lent targeta de presentació de Catalunya al món.
Contemplar una exhibició castellera i, en especial, participar-hi és una experiència apassionant.  Permet posar de manifest la lluita per l’autosuperació individual i col·lectiva. L’objectiu s’assoliex amb la solidaritat i la integració de gent que hi participa;  persones de totes les edats, condicions i capacitats sota un mateix projecte.

El 16 de novembre de 2010, a Nairobi (Kenya), la Unesco va aprovar la inclusió dels castells en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, atorgant així un reconeixement universal a aquest element. La declaració de la Unesco assenyalava:
«Els castells són reconeguts pels catalans com una part integral de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació proporcionant als membres de la comunitat un sentiment de continuïtat, cohesió social i solidaritat.»
Text extret del web de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Els Castells son identitares de la nostra terra i les colles son les qui ho fomenten, mantenen i promocionen arreu d’Europa i d’altres continents.  Relació de Colles Castelleres
Castells de Santa Tecla, Tarragona
Les festes de Santa Tecla són una de les cites castelleres més importants de qualsevol temporada. De fet, històricament, Tarragona sempre ha estat una plaça de primeríssim nivell, com ho demostren els nombrosos castells de nou pisos aixecats per les colles vallenques durant el segle xix i, especialment, el quatre de nou sense folre assolit per la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 24 de setembre de 1881 a la plaça de les Cols.

Actualment les festes de Santa Tecla disposen de tres actuacions castelleres:
El primer diumenge de festes la plaça de la Font és escenari d’una gran diada amb dues colles convidades –les millors del moment– i les dues de la ciutat que millors castells hagin bastit l’any anterior. Aquesta jornada ha permès a la festa major tarragonina recuperar els castells de gamma extra.

El 23 de setembre, festivitat de Santa Tecla, les quatre colles castelleres de la ciutat proven les seves millors construccions en una plaça de la Font plena de gom a gom.

El 24 de setembre, jornada de la Mercè, les quatre colles locals tornen a ser protagonistes en una diada especial. A la plaça de les Cols les agrupacions disposen de dues rondes de castells abans d’afrontar una construcció singular: el pilar caminant.  (Extret del web de l’Ajuntament de Tarragona) Catells

(Extret del web de l’Ajuntament de Tarragona) Castells

Desplegar filtros

Filtrar por tipo:

Loading results...